Damar tedavileri alanında uzman isimleri tercih ediniz

Web sitemizde sizler için uzmanından en güncel ve yararlı bilgileri derliyoruz. Sağlığınızı önemsiyoruz...

 

Okmeydanı Damar Merkezi
Tedavide Yenilikler
Sosyal Medya
Anket

Yeni web sitemizi nasıl buldunuz?

Sonuçları Gör

Yükleniyor ... Yükleniyor ...
Muayene ve Randevu
Okmeydanı Damar Merkezi

Darülaceze Caddesi
Ekşioğlu İş Merkezi
No:36 Kat:3 D:3

Okmeydanı SSK Hastanesi Karşısı, Şişli /İstanbul

Tel: 0212 320 30 22

Fax: 0212 320 30 55

www.varistedavileri.com
www.caferabbasoglu.com
www.varistedavim.com

Aktif Ziyaretçi
Kullanıcılar: 1 Ziyaretçi

Tromboangiitis Obliterans (Buerger Hastalığı)

Buerger Hastalığı

Buerger Hastalığı

Vaskülitler içerisinde sık olarak gördüklerimiz:

Tromboangiitis obliterans (Buerger hastalığı)

En çok kol ve bacaklardaki küçük ve orta çaplı arterleri, venleri ve sinirleri etkileyen damar sertlıgı oluşturmadan iltihabi bir hastalıktır. Tromboangiitis obliteranslı ve ya burger bu hastalık ilk olarak 1879 yılında tanımlanmıştır.

Burger hastalığı bazı önemli yönleriyle diğer vaskülit hastalıklarından ayrılır. Bu hastalıkta ileri derece hücresel ve iltihaplı bir trombus vardır. Bu hastalarda sedimentasyon, CRP, serolojik test-ler ve otoantikorlar normal veya negatifken, arteryel intimada immun reaksiyon varlığı gösterilmiştir.

Yapılan anjiografik incelemede, özellikle proksimal arterler normal görünürken, küçük arterlerde multipl tıkanmalar olduğu, dirsekaltı arter alt ucunda, dizaltı arterlerde, hastalıklı olanların normallerin arasına serpiştirilmiş gibi olduğu görülebilmektedir.

Klinik seyrinde ayak ve bacakta “Flebitis migrans” (gezici filibit) tablosu tipiktir,akut donemde çok hücreli inflamatuar trombüsler vardır. Kronikleştikçe trombüsler organize olur ve duvarda fibrozis gelişir. Bu özellikler arteriosklerozis veya vaskülitislerden ayırmada faydalıdır.

Teşhis:

Buerger Hastalığı

Gezici filibitin olması, ellerde de benzeri tutulum, istirahat ağrısı, sigara tiryakiliği, yaşın45 in civarında oluşu, gangren veya iskemi belirtileri, oto immün hastalık olmayışı, diabetes mellitus olmayışı, emboli nedeni olmayışı, dopler ultrasonografi tetkiki yardımıyla bacak ve kol damarlarında daralma ve tıkanmanın dereceleri veya anjiografik bulgular ve nadiren biyopsi ile yapılabilir.

Hastalığın erken dönemlerinde belirti ve bulguları silik olup, sıklıkla ayakta başlayan parmak yaraları, solukluk ve soğukluk, uyuşukluk, karıncalanma ve yanma tarzında şikayetler görülür.

Hastalık ilerledikçe, yürüme ile artan istirahatla azalan bacak ağrıları yerleşir. Hasta uzun süreli yürüyüşlerde, giderek artan ağrı sebebiyle durmak ve dinlenmek zorunda kalır. Sıklıkla caddelerde, bu durma dönemlerinde vitrinlere bakılarak ağrının geçmesi beklendiğinden, eskilerde bu duruma vitrin hastalığı denilmiştir. İleri dönemlerde ağrı sadece hareketle değil, istirahat dönemlerinde bile hissedilmeye başlar.

Yine özellikle soğuk su ve hava ile temasta el ve bacaklarda morarma, ayakta şişme ve gangren ileri dönemlerde görülen bulgulardır.

Hastalığın sigara ile ilgisi kesin olarak gösterilmiş olup, sigarayı bırakmayan hastalar, uzuv kaybına yol açacak sonuçlarla karşı karşıyadır.

Tedavide gangren olmadan sigarayı bırakanlarda, %94 amputasyon gerekmemiş, sigara içenlerde en az %43 amputasyon yapılmış.

Tedavi:

1-Medikal:

Seyri tamamen durduran sigarayı bırakmaktır. Medikal tedavide amaç vazodilatasyon yapmaktır. Prostoglandinlerin keşfi arterial hastalıklarda çığır açmıştır. Atardamar içinden uygulandığında maximum vazodilatasyon yapar. Ve trombosit agregasyonunu engeller.

En önemli savaş ağrıya karşıdır bu nedenle 1-2 haftalık epidural anestezi uygulanması ağrıyı azaltacaktır.

Hiperbarik o2, ozon tedavisi, intravenöz oksijen tedavisi ve son zamanlarda düşük enerjili lazer tedavisi de hem ağrının azaltılmasında,hem de ülserlerin iyileşmesinde yararlı olmaktadır.

Son zamanların en iyi alternatif tedavisi; Buerger haslığında damar içi düşük enerjili lazer tedavisidir.

2-Cerrahi:

  1. Sempatektomi,
  2. Arteriyel baypaslardır.

3-Düşük Enerjili Lazer Tedavisi :

Buerger Hastalığı

Periferik arter okloziv hastalıklarda, burgerde, düşük yoğunluklu lazer terapisi hastalığın derecesi yani akut ve kronikliğine göre sadece akut dönemde ağrı, hassasiyet, trofik parmaklar veya ayak bileği tutulumu veya ayakta enfeksiyon ve istirahat ağrısı, dizaltında damar tıkanıklığı veya dizüstünde damar tıkanıklığının derecelerine göre düşük yoğunluklu lazerlerin dalga boyları ve renkleri seçilmektedir. Burger hastalığında lazer spinalkordun sinir hücrelerini içine alacak şekilde ve buna ilaveten otomatik sinir sistemi ve gangılyonları da etkileyecek şekilde seçilmektedir.

Sempatik sinir liflerinin pregangılıyonık motor noronları, kord segmentleri T1 ve L2 arasından meydana gelmektedir. Düşük yoğunluklu lazer tedavisi bu dokulara lokal olarak yayılabilmektedir. Lazer anjio genezi situmulasyona ilaveten önemli derecede antimfalamatuar ve aneljezik etkilerede sahiptir. Düşük enerjili lazer dalga boylarına ve nufuz ettiği dokulara göre arterıolleri etkileyerek damar ağında artışa sebebiyet verir ve kolatarel arterleri genişleterek kan akımını, oksijenizasyonu artırarak şikayetleri tedavi etmektedir.

Tedavi bacakların yeterli iyileşme gösterdiği hissedilene kadar 10 gün süreyle yapılmaktadır. Burger hastaların parmağı üzerindeki yaralar %70 oranında azalır ve tedaviden 3 hafta sonra memnun edecek bir şekilde iyileşme göstermektedir.

4-Damar İçi Oksijen Tedavisi :

Oksijen vücudumuz için oldukça gerekli bir yapıdır.Ancak bazı durumlarda inflamatuar hastalıklar da burger hastalığı,otoımon hastalıklar,kardiyovasküler sistem hastalıklarında bozulmuş sirkulasyona bağlı eksikliği görülebilir.

Damar içi oksijen tedavinsiin avantajları arasında ise kolay ve güvenilir olması yan etkilerinin olmaması ilaç kullanımının sayısının düşürülmesi söylenilebilir.

İntravenöz oksijen tedavisinde oksijen gazı ,bir oksiven cihazı yardımıyla gazı sıvılaştırarak damara verecek şekle getirerek sistemi etkilemektedir.

intravenöz oksijen tedavisinde kan dolaşımını uyaran plateletlerin agregasyonunu tutan hormon olan prostassilinin artan oluşumu güçlü vasküler dilatasyona öncülük eder.Bu hormon ince vasküler yapılarda damar genişlemelerine sebep olur.

Burger hastalığında bacaklardaki ödem ,ülser, venöz ve arteryel sistemde oluşan gangrenlerden dolayı, yüzeyel dolaşım düzeni bozulmuştur.intravenoz oksıjen tedavisinde direkt kana oksijen verilerek oksijenın bu dokularda nufuzu tedaviyi kolaylaştırmaktadır

İntravenöz oksijen tedavisinde bu hastalarda prostassilin artışında ,eozinofil granülleri kortikoitleri ,ACTH ,adrenalin ve lokotrien sentezini hibe eden arahidonik asit kaskadindan oluşan bir formudur.Bu güçlü antiflamatuar etki üretmektedir.Bozulmuş mıkro sirkülasyonu etkileyerek kollateral oluşumunu artırmakta ve ince arteriolleri genişleterek etki sağlamaktadır.

Tedaviden 3 ay sonra dopler ultrason tetkikinde dolaşımın ve basıncının arttığı görülmektedir.